Τοποθεσία & χάρτης

Σκάλα Ποταμιάς

Η Ποταμιά είναι ένα παραδοσιακό χωριό στα βορειοανατολικά του νησιού της Θάσου, 12 χλμ. από το Λιμένα (Θάσος), πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού, με πληθυσμό πάνω από 1000 άτομα. Τοποθετημένη στους πρόποδες της οροσειράς Υψάριο, κάτω από το όρος Υψάριο (1206m).

Η Ποταμιά πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξι ποτάμι, καθώς υπάρχουν πολλά ορεινά ποτάμια και ρέματα που διασχίζουν το χωριό. Από την Ποταμιά ξεκινούν πολλά μονοπάτια και διαδρομές που σας μεταφέρουν στο εσωτερικό του νησιού, η Ποταμιά αποτελεί παράδεισο για τους πεζοπόρους! Η Ποταμιά είναι επίσης η γενέτειρα του Πολύγνωτου Βαγή, ενός παγκοσμίου φήμης γλύπτη και καλλιτέχνη, στο χωριό θα βρείτε ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν και αξίζει μια επίσκεψη.

Σε 3 χιλιόμετρα απόσταση θα βρείτε τη Σκάλα Ποταμιάς, όπου βρίσκεται και το Ξενοδοχείο Καμέλια, και είναι το παραδοσιακό λιμάνι για την Ποταμιά. Αυτό το γραφικό λιμάνι για τα μικρά αλιευτικά σκάφη έχει μια πλούσια ιστορία. Το λιμάνι έχει ένα κτίσμα τον Ταρσανά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους μοναχούς του Αγίου Όρους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Το κτίριο του Ταρσανά, τώρα είναι πολιτιστικό κέντρο και είναι ένα μνημείο που χρήζει επίσκεψης. Η Σκάλα Ποταμιάς διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες για να διαλέξετε και φυσικά σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα και υπηρεσίες.

Πρόσβαση & οδηγίες

Κεραμωτή - Θάσος - Σκάλα Ποταμιάς

Από το λιμάνι της Κεραμωτής, το οποίο απέχει 30 λεπτά οδικώς από την Καβάλα, μπορείτε να πάρετε πλοίο προς το Λιμένα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει ένα πλοίο κάθε μισή ώρα και το ταξίδι διαρκεί 35 λεπτά. Από Λιμένα στρίβετε ανατολικά για 13 χιλιόμετρα, θα περάσετε Παναγία και Ποταμιά πριν φτάσει Σκάλα Ποταμιάς και το ξενοδοχείο Καμέλια (GPS 40.71104, 24.75842).
* Μπορούμε να οργανώσουμε τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο της Καβάλας (Μέγας Αλέξανδρος) ή το λιμάνι του Λιμένα.

Καβάλα - Σκάλα Πρίνου - Σκάλα Ποταμιάς

Αυτή η διαδρομή θα σας μεταφέρει από το λιμάνι της Καβάλας προς το λιμάνι της Σκάλας Πρίνου. Από τη Σκάλα Πρίνου η Σκάλα Ποταμιάς και το Ξενοδοχείο Καμέλια απέχει 35χλμ. Από το Πρίνο στρίβεται με κατεύθυνση το Λιμένα βορειοανατολικά και μέσω της παράκαμψης του Λιμένα συνεχίζεται προς Παναγία, Ποταμιά και ακολουθήστε τις οδηγίες όπως παραπάνω.

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο Καβάλας (αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος) είναι κοντά στην Καβάλα και στη Χρυσούπολη και έχει δύο φορές τη μέρα σύνδεση με την Αθήνα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν εκεί, πολλές πτήσεις τσάρτερ από όλη την Ευρώπη. Το αεροδρόμιο από τη Κεραμωτή απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα ταξίδι και μπορεί να φτάσετε στο λιμάνι με ταξί ή να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης («Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία" - SKG) είναι 15 χιλιόμετρα ΝΑ του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης και έχει τακτικές προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις που φθάνουν κυρίως από την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στο αεροδρόμιο προσγειώνονται πολλές αεροπορικές εταιρείες του χαμηλού κόστους.
Για να φτάσετε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στο νησί της Θάσου, έχετε αρκετές επιλογές. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο, και να ταξιδέψετε είτε προς την Καβάλα ή την Κεραμωτή για να πάρετε πλοίο. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί δύο έως δυόμιση ώρες.
Η δεύτερη επιλογή είναι να πάρετε λεωφορείο από το σταθμό των λεωφορείων του ΚΤΕΛ για Καβάλα, αλλά πρώτα θα πρέπει είτε να πάρετε ταξί (20 λεπτά και λιγότερο από 25 ευρώ) ή το λεωφορείο νούμερο 78/78N (40 λεπτά έως μία ώρα και λιγότερο από 1 ευρώ) προς το σταθμό των ΚΤΕΛ.
Απο Θεσσαλονίκη για Καβάλα εκτελούνται δρομολόγια κάθε ώρα και έχει ένα διάρκεια ταξιδιού από 2 ώρες.
Μόλις φτάσετε στην Καβάλα μπορείτε είτε να πάρετε το πλοίο για Σκάλα Πρίνου, Θάσος (ανάλογα με την ώρα της ημέρας) ή να χαλαρώσουν σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της πόλης και να πάρετε το πλοίο νωρίς το επόμενο πρωί.